Πιτταρά Κωνσταντίνα

Όσπρια


Δυσκολία

Υλικά

3 μερίδες

  • 1 κιλό φρέσκα φασόλια (απ τα οποία θα πάρετε περίπου 450γρ. χάντρες)
  • 6 κτγ. ελαιόλαδο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 1 κ.τ.σ. τοματοπολτό
  • 1 κτγ. αλάτι
  • 1 χούφτα φρέσκο βασιλικό
  • 2-3 λίτρα νερό

Εκτέλεση

85 λεπτά

  1. Παίρνουμε τα φρέσκα φασόλια, τα σπάμε και αφαιρούμε από μέσα τις χάντρες. Τις ξεδιαλέγουμε με προσοχή ώστε να μη βάλουμε μέσα κάποια χαλασμένη.

  2. Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Πλένουμε την πιπεριά, αφαιρούμε το κέρατό, την κόβουμε σταυρωτά και στη συνέχεια σε μεγάλους κύβους. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Ξεφλουδίζουμε τη ντομάτα, την κόβουμε κάθετα σε φέτες και από τις δύο της μεριές και στη συνέχεια οριζόντια, με αποτέλεσμα να την κόψουμε σε κύβους. Πλένουμε και χοντροκόβουμε τον βασιλικό.
  3. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στην εστία, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το λάδι. (Επειδή η κατσαρόλα θα είναι ζεστή, το ελαιόλαδο θα “κάψει” αμέσως.)

  4. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, την πιπεριά και τις χάντρες, τον βασιλικό και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό.

  5. Προσθέτουμε τα 2 από τα 3 λίτρα νερού της συνταγής, τη ντομάτα και ανακατεύουμε.

  6. Αφήνουμε τις χάντρες να βράσουν σε μέτρια  φωτιά για 45-55 λεπτά. (Κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσέχουμε το νερό, ώστε αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε και καλό είναι στα 45 λεπτά να τις ελέγξουμε.)

  7. Στα 45-55 λεπτά, και αφού δούμε πως είναι σχεδόν έτοιμες προσθέτουμε τον τοματοπολτό, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-10 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Eίναι έτοιμα μόλις έχει δέσει η σάλτσα μας.

  8. Σερβίρουμε ζεστά, σε βαθύ πιάτο.

Συμβουλή! Tρίψτε λίγη φέτα με τον τρίφτη πάνω από τις χάντρες και δε θα χάσετε!