Πιτταρά Κωνσταντίνα

Διαχείριση Βάρους


Το καλοκαίρι έφτασε αλλά τα κιλά του χειμώνα είναι ακόμα εδώ... Εκμεταλλευτείτε σωστά την αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων και η ζυγαριά θα αρχίσει να κατεβαίνει! Τα «πλεονεκτήματα» του καλοκαιριού είναι τα εξής:

  • Μειωμένη όρεξη

Το καλοκαίρι πολλοί λένε ότι μειώνεται η όρεξή τους για φαγητό. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς η πέψη της τροφής (όπως και κάθε διεργασία του οργανισμού, πχ. αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων κλπ) εκλύει θερμότητα. Άρα όσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερη θερμότητα παράγεται. Ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος, προσπαθεί να παράγει όσο το δυνατό λιγότερη θερμότητα και επομένως μειώνει την πρόσληψη της τροφής.

  • Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους περισσότερους. Ροδάκινα, βερίκοκα, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλια έχουν την τιμητική τους! Το ίδιο ισχύει και για την αγγουροντομάτα και τα βλίτα. Η γενική σύσταση για κάθε εποχή είναι να καταναλώνονται τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Το καλοκαίρι η κατανάλωση τους είναι ακόμα πιο σημαντική διότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και ηλεκτρολύτες. Η αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη ιδιαίτερα για άτομα που ιδρώνουν έντονα. Προσοχή όμως χρειάζεται στην υπερβολική κατανάλωση χυμών, οι οποίοι μπορούν να προσδώσουν πολλές θερμίδες.

  • Ψάρια και θαλασσινά

Το καλοκαίρι οι περισσότεροι επιλέγουν να γευματίσουν σε μια παραδοσιακή ψαροταβέρνα! Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσιες πηγές πρωτεϊνών, οπότε μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας. Ταυτόχρονα περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προσοχή όμως χρειάζεται στον τρόπο μαγειρέματος. Αποφύγετε τα τηγανητά και περιορίστε την κατανάλωση του ούζου, που συνήθως συνοδεύει ψάρια και θαλασσινά, ώστε να κρατήσετε τις θερμίδες του γεύματος χαμηλά!

  • Νερό

Συνήθως, το καλοκαίρι αυξάνεται η πρόσληψη υγρών καθώς οι ανάγκες του οργανισμού είναι μεγαλύτερες λόγω εφίδρωσης. Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού ενώ παράλληλα η υψηλή κατανάλωση νερού μπορεί να δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού. Οι γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά 2 λίτρα υγρά ενώ οι άντρες 2,5 λίτρα. Προσέξτε όμως ώστε τα υγρά σας να μην έχουν θερμίδες. Αποφύγετε αναψυκτικά, θερμιδογόνους καφέδες και μπύρες και προτιμήστε νερό και τσάι χωρίς ζάχαρη.

  • Φυσική Δραστηριότητα

Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για άσκηση. Σηκωνόμαστε από τον καναπέ και βγαίνουμε έξω, οπότε είναι εύκολο να εντάξουμε συστηματικά τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας. Βόλτες με τα πόδια ή με ποδήλατο, κολύμπι αλλά και σπορ στην παραλία όπως βόλεϊ ή ρακέτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους.