Πιτταρά Κωνσταντίνα

Επίκαιρα


Η προσέλευση στα νοσοκομεία της χώρας μας αυξάνεται κάθε χρόνο ύστερα από το πασχαλινό τραπέζι. Ίσως όλοι έρθουμε αντιμέτωποι με τη δυσπεψία! Απαιτείται όμως προσοχή διότι συχνά παρουσιάζονται και σημαντικότερα προβλήματα. Βασική αιτία εισαγωγής είναι τα καρδιαγγειακά επεισόδια (πχ. οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, στηθάγχη, αυξημένη αρτηριακή πίεση). Επίσης, όσοι υποφέρουν από κάποια γαστρεντερική νόσο (πχ. γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) ή έχουν ιστορικό χολολιθίασης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αποτελούν συχνά «θύματα» του πασχαλινού γεύματος. Άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος ανησυχούν διότι το αρνί, το κατσίκι και τα εντόσθια είναι πλούσια σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν τη συγκέντρωσή του στο αίμα. Ωστόσο, η συχνή και όχι η περιστασιακή κατανάλωση αυτών των τροφίμων αποτελεί πρόβλημα.

Για να απολαύσουμε λοιπόν πραγματικά το πασχαλινό γεύμα, θα πρέπει να κάνουμε πράξη κάποιες απλές και εύκολες συμβουλές… σύμφωνες πάντα με το Δ.Ν.Τ. !!

Οικονομία

Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι ανάγκη να ετοιμάσουμε ένα οικονομικό τραπέζι. Φροντίστε οι ποσότητες των τροφίμων και των ποτών που θα προμηθευτείτε να αντιστοιχούν στα άτομα που θα βρεθούν γύρω από το τραπέζι. Έτσι θα αποφύγετε να τρώτε αρνί για μία ολόκληρη εβδομάδα! Το ίδιο ισχύει και για τα πασχαλινά τσουρέκια, κουλούρια και αυγά που οι νοικοκυρές ετοιμάζουν.

Λιτότητα

Δεν είναι ανάγκη να επενδύσετε κόπο, χρόνο και χρήματα σε μαγειρικές δημιουργίες μια τέτοια ημέρα. Άλλωστε είναι ημέρα ξεκούρασης και διασκέδασης και για τις νοικοκυρές! Τα κρεατικά, οι σαλάτες και λίγο ψωμί είναι αρκετά για ένα πλήρες γεύμα.

Το τραπέζι μας

  • Το αρνί, τα εντόσθια και τα αυγά είναι πλούσια σε λίπος και χοληστερόλη, οπότε φροντίστε να μη το παρακάνετε. Μη ξεκινήσετε να τσιμπάτε «την πετσούλα» από τις 11 το πρωί… περιμένετε να έρθει η ώρα του μεσημεριανού! Επίσης, δε χρειάζεται μιας και ανάψατε τα κάρβουνα να ξεκινήσετε από νωρίς με λουκάνικα, πανσέτες, παϊδάκια, σεφταλιές κλπ.
  • Έξυπνη ιδέα είναι να γεμίσετε πρώτα το πιάτο σας με πολύχρωμες, πλούσιες σαλάτες, πριν ξεκινήσετε να τρώτε αρνί και κοκορέτσι. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε αλλά και θα εμποδίσουν ένα μέρος της χοληστερόλης να απορροφηθεί από τον οργανισμό σας. Αποφύγετε να προσθέσετε σε αυτές επιπλέον πηγές θερμίδων όπως σως, μαγιονέζα, αυγό, τυρί, αλλαντικά. Καλό θα ήταν αυτή τη μέρα να αφαιρέσετε και το αλάτι, επιλέγοντας για τις σαλάτες σας λεμόνι, ξύδι και μυρωδικά.
  • Ψωμί ολικής άλεσης ή πατάτες ψητές στο φούρνο ή στα κάρβουνα αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό. Θα σας χαρίσουν πολύτιμους υδατάνθρακες και θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε με μικρότερη ποσότητα από τα λιπαρά κρεατικά που κυριαρχούν στο τραπέζι.
  • Τα αναψυκτικά θα σας προσφέρουν ζάχαρη που σίγουρα δε χρειάζεστε. Μία εναλλακτική λύση είναι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και η σόδα. Όσον αφορά στα αλκοολούχα ποτά, 2-3 ποτηράκια με το γεύμα είναι αρκετά. Δε χρειάζεται να πίνουμε από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ για να διασκεδάσουμε!
  • Το ιδανικό γλυκό μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα είναι μια λαχταριστή φρουτοσαλάτα! Ήδη βέβαια υπάρχουν στο τραπέζι τσουρέκια, κουλούρια και σοκολατένια αυγά οπότε αποφύγετε να προσθέσετε και άλλα γλυκά.
  • Ας μη ξαπλώσετε ύστερα από ένα τόσο πλούσιο γεύμα. Ένας απογευματινός περίπατος, λίγο ποδήλατο στην εξοχή ή πολύ απλά γλέντι και χορός με τους αγαπημένους σας αρμόζουν απόλυτα στην ημέρα. Αποφύγετε βέβαια τις υπερβολές διότι έντονη άσκηση με γεμάτο στομάχι μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες. Το απόγευμα και το βράδυ περιορίστε σε φρούτα, γιαούρτι και σαλάτες. Από Δευτέρα ξεκινά μια καινούρια μέρα και μπαίνουμε κανονικά στους ρυθμούς μας, αφού βέβαια έχουμε φροντίσει να μην υπάρχουν περισσεύματα!

 

Ας γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου με γλέντι, χορούς, τραγούδια… μα όχι παρατράγουδα!