Πιτταρά Κωνσταντίνα

Διαχείριση Βάρους


Πολλοί άνθρωποι βιώνουν την έντονη επιθυμία να καταναλώσουν κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο. Συνήθως για τις γυναίκες το «αντικείμενο του πόθου» είναι γλυκά και σοκολάτα (τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος), ενώ για τους άντρες κρεατικά (τρόφιμα πλούσια σε αλάτι και λίπος).

Η «λαχτάρα» μας γι αυτά τα συστατικά ξεκίνησε όταν ακόμα οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές, κυνηγούσαν για να συλλέξουν την τροφή τους και επομένως δεν είχαν συχνή πρόσβαση σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη. Έτσι, για να διασφαλιστεί ότι θα έτρωγαν επαρκείς ποσότητες, ο ανθρώπινος οργανισμός ανέπτυξε τη σφοδρή επιθυμία για αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον ζούμε σε ένα περιβάλλον που είναι γεμάτο με τρόφιμα και ποτά που ικανοποιούν αυτές τις επιθυμίες, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουμε επιπλέον βάρος.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα, αφού φαίνεται ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, λιπαρά, ζάχαρη ή ζωικά προϊόντα μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές μας προτιμήσεις. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ακολουθήσουν μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι για αρκετούς μήνες καταλήγουν τελικά να προτιμούν λιγότερο αλάτι στη διατροφή τους. Η επιθυμία για ζάχαρη και λίπος μπορεί επίσης να αλλάξει, αν και υπάρχουν λιγότερες αποδείξεις για αυτό. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει επίσης μεθόδους τροποποίησης διατροφικών προτιμήσεων ώστε πιο υγιεινά τρόφιμα να είναι πιο ελκυστικά.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση

Έχουν εντοπιστεί πέντε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο για πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων τροφής:

  • σερβίρισμα μεγάλων μερίδων
  • τσιμπολόγημα
  • γεύμα σε εστιατόριο ή σε πάρτυ και
  • φαγητό μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση.

Για να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας σας, χρησιμοποιείστε ένα μικρότερο πιάτο και σερβίρετε το φαγητό κατευθείαν από την κατσαρόλα και όχι από πιατέλα τοποθετημένη πάνω στο τραπέζι. Φαίνεται ότι τρώμε 22% λιγότερο σε πιάτο 25 εκατοστών συγκριτικά με πιάτο 30 εκατοστών. Για να μειώσετε το τσιμπολόγημα, κρατήστε τα σνακ σε ντουλάπι που απέχει τουλάχιστον 2 μέτρα από το γραφείο σας ή όπου κάθεστε συχνότερα. Η απόσταση μας αναγκάζει να σκεφτούμε πριν να αρπάξουμε άλλη μια μπουκιά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τελικά στην πρόσληψη μέχρι και 125 θερμίδων λιγότερο. Η ίδια συμβουλή ισχύει και για την υπερφαγία που είθισται στα πάρτι με μπουφέ. Καθίστε μακριά από το μπουφέ και κάθε φορά που θα τον επισκεφθείτε επιλέξτε μόνο ένα ή δύο τρόφιμα, ξεκινώντας πάντα με τα λαχανικά. Τέλος, απολαύστε το φαγητό σας πάντα στο τραπέζι, με αγαπημένα πρόσωπα και χωρίς να κάνετε κάτι άλλο ταυτόχρονα, όπως να βλέπετε τηλεόραση, να δουλεύετε στον υπολογιστή ή να διαβάζετε εφημερίδα

Παραδοθείτε στην επιθυμία σας – λίγο μόνο!!

Η απώλεια βάρους και τα διάφορα είδη διαιτών συχνά αποτυγχάνουν να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Μια πιθανή εξήγηση - μεταξύ πολλών άλλων - είναι ότι όταν αποκλείονται τελείως ορισμένα τρόφιμα και γεύσεις (πχ. γλυκιά γεύση), αντιδραστικά τα αποζητούμε ακόμα περισσότερο. Η λύση είναι η κατανάλωση με μέτρο, για παράδειγμα μία σοκολάτα ή ένα σουβλάκι τη βδομάδα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, λοιπόν, διότι ο υπερβολικός διατροφικός περιορισμός μπορεί να οδηγήσει τελικά σε υπερφαγία.